Brekend nieuws: website ontdekt

UTRECHT – Op internet is een website ontdekt. Dat meldt De Kocken Courant op gezag van hoofdredacteur Kocken. Het betreft aldus Kocken een website met nieuws omtrent Oscar Kocken. Volgens Kocken is dat een gat in de markt.

OMG! Oscar bij u thuis!

Fotograaf: Thomas Vørding voor ELLE.

Fotograaf: Thomas Vørding voor ELLE.

Vanaf heden heeft u zomaar de kans om uw eigen mini-festival te organiseren. Oscar Kocken leest namelijk zijn verhalen niet alleen voor op festivals en literaire avonden, maar – uiteraard alleen met uw toestemming - ook bij u thuis in uw knusse woonkamer bij de haard, in uw sprookjesachtig uitgelichte achtertuin of in uw spectaculaire pied à terre in dat zonovergoten exotische oord. Tja, u moet er maar net zin in hebben. Maar feit is: het is weer eens wat anders dan een Tupperware Party.

En alsof dat nog niet genoeg is, bestaat er ook de mogelijkheid om gitarist Frank van Kasteren en schrijver Jibbe Willems aan te laten sluiten bij u en uw gezelschap. Prik daarom een datum, trommel wat vrienden op en vergeet vooral niet wat drankjes in huis te halen.

Ohja, stel ons zelf ook op de hoogte van dit festijn en mail naar secretariaat@oscarkocken.nl

 

 

DAILY PARADISE LATE NIGHT

eenshowroze

Op 15, 16 en 17 augustus vindt tegelijkertijd met de nieuwste show van Oscar Kocken en Daan Windhorst toevallig ook het festival Lowlands plaats in Biddinghuizen. Daarom zullen Kocken & Windhorst drie avonden lang de meest opvallende optredens nabespreken met de artiesten zelf, er zijn bijzondere akoestische sessies, merkwaardige sketches, een heuse Quiz Met Een Bekende Nederlander en alles wat verder nog nodig is voor de Late Night Show Die U Niet Mag Missen.

Van en met: Jan Groenteman, Keez Groenteman, Mark Kraan, Daan Windhorst en Oscar Kocken

 

Academica Literatuurprijs

IMG_0573-BorderMakerNet als in 2013 presenteert Oscar Kocken opnieuw de uitreiking van de prestigieuze Academica Literatuurprijs. Genomineerd zijn dit jaar Hannah van Wieringen, Ineke Riem en Naomi Rebekka Boekwijt en aan Kocken de eervolle taak te onthullen wie van hen er die avond vandoor gaat met een cheque ter waarde van maar liefst 10.000 euro.

Zomaargasten

Zomaargasten 2Altijd al eens te gast willen zijn bij een live talkshow? Grijp nu deze unieke kans en schuif aan in de provisorische studio van Kocken & Nederkoorn, waar zij proberen om met behulp van beeld- en muziekfragmenten de persoonlijkste verhalen boven tafel te krijgen. Tot op het allerlaatste moment is ook voor de presentatoren volslagen onbekend wie er nu weer plaats zal nemen voor een interview, maar één ding staat vast: ze zullen bijzonder zijn, deze Zomaargasten. En je zult nooit meer hetzelfde naar hen kijken.

Kunstbende

10003893_834465533246284_962137752_nFotograaf: Megin Zondervan

In zowel Rotterdam als Den Haag presenteert Kocken dit jaar de voorrondes van Kunstbende. Benieuwd naar ongekend talent dat zomaar kan uitgroeien tot de grote namen van de toekomst? Kom dan zeker kijken, applaudisseren en van je stoel vallen.

Perron 15

Op perron 15 raakte ik in gesprek met een vrouw. Beiden bleken wij plezier te beleven aan de verwarde reizigers die geen wijs werden uit de kluwen omroepberichten en onze gedeelde glimlach vormde een bruikbare aanleiding voor het uitwisselen van wat woorden. Zin zeven was een samenvatting: ze had wat afgelachen in haar leven, vertelde ze. Niet dat het allemaal een pretje was, maar tjongejongejonge, wat had ze gelachen.
Naast elkaar in de trein nam zij het voortouw in de conversatie. Onderweg was ze, hoorde ik, naar haar zuster in ‘s-Hertogenbosch. Eens per week bezocht ze haar en daar zag ze in een gezicht dat sprekend leek op het hare het verloop van De Ziekte, waarvan ze de naam liever niet uitsprak. Ze legde haar koele hand op mijn arm: als meisjes hadden ze een hoop lol gehad met z’n tweeën, gelachen dat ze hadden! Neem nou die keer in de oorlog, dat zij water moesten halen bij de put. En dat een van de Joodse onderduikers daar een paling in had gegooid. Nou, zoiets vergeet je nooit meer.
Tegenwoordig woonde ze in een aanleunwoning in Hilversum. Dat was wennen, twee kamers in plaats van al die ruimte die ze ooit had. Ik moest eens weten: woonde ze met haar grote liefde al in een fors huis, bij haar ouders hadden ze zelfs een hal en die was wel twintig meter diep. Twintig meter! Daar gingen ze dan hockeyen, haar zus en zijzelf, dat mocht gewoon van vader. Ze zag zichzelf nog hollen, tranen in haar ogen van plezier.
Nu was ze alweer een flinke tijd alleen, klonk het. Haar man overleed toen hij negenenvijftig was. Zijzelf was nu vijfentachtig. Dat ze geen kinderen hadden gekregen, ja, dat maakte het soms wat eenzaam. Gelukkig had ze in al die jaren wel gewend kunnen raken aan de stilte.
Ze staarde uit het raam, naar de nieuwbouw die ’s-Hertogenbosch inluidt en hernam toen met krullende lippen haar mantra: ‘Maar wat hebben we gelachen…’

Sinterklaas & Kocken

sintalmereMet haast gênante trots heeft Oscar Kocken met hulp van Burgemeester Jorritsma en vele kinderen Sinterklaas onthaald in Almere. De Goedheiligman was in een tamelijk goede bui en was enigszins te spreken over de zangkwaliteiten van de gastheer. Kocken mocht zijn schoentje zetten.

Uit de oude doos: 50 Jaar Nederpop

karikatuur-typexVoor een bundel in opdracht van Stichting 50 Jaar Nederpop schreef Kocken in 2008 een verhaal over de meest indrukwekkende muzieksensatie van de lage landen: Dreadlock Pussy. De bundel werd in een oplage van 65.000 exemplaren verspreid via OOR, Fret en Free Record Shop. Lees het verhaal hieronder. Continue reading

Snelschrijven bij symposium Figure This!

weblogo Figure THIS! defOp 27 september is Kocken te gast bij het symposium voor cultureel ondernemers, getiteld Figure This! Gedurende de dag zal hij als snelschrijver zijn oogverblindend licht laten schijnen over de opvallendste uitspraken, gedachtes en gebeurtenissen binnen en buiten de zaal. Pas daarom op uw woorden. Alles wat u zegt, kan en zal tegen u worden gebruikt.